Anton är en Forbes under 30 listad UX designer som under flera år jobbat med tillgänglighet. Hans startup DayCape för barn med autism har skapat ökad tillgänglighet och underlättat skolgången för tusentals barn i världen. Han tar ofta upp vikten av tillgänglighet för användare i digitala produkter.
Den 23 september infördes nya krav på myndighetssajter, WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) är de nya EU riktlinjerna för tillgänglighet på webb. Det kan verka som en krånglig och byråkratisk samling riktlinjer som webbleverantörer nu behöver anpassa sig efter.
Enligt Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen) så behöver offentliga aktörers webbsidor, appar och dokument följa den Europeiska standarden. WCAG är särskilt relevant för offentliga aktörer och leverantörer till offentlig sektor. Men det finns faktiskt väldigt viktiga fördelar med att förstå och ta till vara på det tillgänglighets tänk som riktlinjerna innebär. Både från utvecklare, designer och ur ett affärsperspektiv. Vi skulle till och med vilja säga att det finns bra anledningar att ta det ett steg längre; att inte bara göra hemsidor godkända för WCAG utan att skapa tillgänglighet med plus i kanten.
Till en början så påverkar tillgänglighet en större del användare än man kan tro. 10% av befolkningen beräknas ha någon form av tillgänglighetsbehov. Det kan vara motoriska och fysiska svårigheter. Allt ifrån handikapp som att behöva rullstol, inte fullt ut kunna använda sina händer eller inte kunna se. Det kan också vara mindre svårigheter som synfel eller motoriska svårigheter. Även så kallade kognitiva svårigheter där man ofta främst tänker på personer med diagnoser som autism eller ADHD men också mindre uttryckta koncentrationssvårigheter eller andra distraktionssvårigheter.
Så ni kanske direkt förstår att genom att inte tänka på tillgängligheten så exkluderar man direkt 10% av potentiella användare.
Vi skulle vilja ta det ett steg längre och säga att 100% av användarna tjänar på att designa med tillgänglighet i åtanke.
Det görs redan i design överallt runt oss, vilket är lätt för personer utan tillgänglighetsbehov att missa. Ett bra exempel är vattenkranar. Om ni har sett äldre vattenkranar så har de ofta två skruvar, en för varmvatten och en för kallvatten. Nyare kranar har en spak som man drar åt sidan för att antingen göra vattnet varmare eller kallare. Som vi tror de flesta håller med om är det är lättare att använda en kran med spak eftersom den kan användas med en hand och är lättare att reglera både styrkan och temperaturen på vattnet. Designen var från början främst sett som ett hjälpmedel för personer med motoriska svårigheter i händerna. Eftersom om man har svårt att använda skruvhandtag om man har svårt att greppa med händerna så gjorde spakdesignen att det blev lättare att greppa. Även de spakdesigner med en Uggla man ofta kan se gör det enklare för personer med motoriska svårigheter att exempelvis greppa med tummen.
Ett annat bra exempel är de trottoarer som ofta har nedsänkta kanter i visa delar. Det började som en design för att tillåta personer med rullstol att kunna ta sig upp på trottoarkanten. Men i slutändan så är den designen mycket användbar för alla. Exempelvis om man har en barnvagn eller cykel. I slutändan så blir det oftast bra design för alla när man tänker på tillgänglighet.
Samma princip gäller inom design och produktion för digitala produkter. En person med synsvårigheter kan ha behov av större text eller att få text uppläst medan en person med färgblindhet kan ha behov att starka kontraster för att kunna urskilja olika delar av en hemsida. Det i sin tur skapar bättre användarupplevelse för alla med enklare, mer lättläst text och starkare kontraster som skapar tydlighet för ögat att enklare förstå information på en hemsida. För personer med kognitiva svårigheter kan otydligheter med information och navigering som förmedlas leda till missförstånd, medan för personer utan svårigheterna fortfarande upplever frustration över att behöva övertänka hur en digital produkt ska användas.
I slutändan så gillar alla användare enkla digitala lösningar och det är precis det man skapar när man har tillgänglighet i fokus. Det kräver samarbete mellan designers och utvecklare för att göra detta men det leder till bättre produkter som fler användare kan bruka.